среда, 24. август 2011.

Prilagodjavanje kupljene ribe


       Diskusi nisu jeftini kad se kupuju pa se treba postaviti tako da im se omoguce uslovi u samom startu za njihovo drzanje. Ako se to na pocetku ne ispostuje postaje tesko i naporno i brzo se odustaje od daljeg cuvanja ovih riba.
      Kad se kupljena riba donese kuci najbitnije je prilagodjavanje ribe na nove uslove. Riba bi najsrecnija bila da su parametri vode, koja je najbitnija za ribe isti kao u predhodnom akvarijumu. Naravno da parametri vode nisu isti kod svih pa je iz tog razloga unos ribe u novo okruzenje sok za nju. U par navrata sam donosio ribe kuci i kako nisam imao strpljenja za prilagodjavanje desavalo se da se nova riba ne privikne na nove uslove i da ubrzo ugine. Iz svog iskustva poceo sam da praktikujem da novu ribu prilagodjavam sto duze. I nama ljudima se desava da se ne klimatizujemo kako treba pa se razbolimo a ribama je jos teze jer nisu savrsena bica kao ljudi. Praktikujem da donesenu ribu stavim sa sve kesom u akvarijum gde cu je pustiti. Ostavim je 30min do 45 min  da se temperatura izjednaci i ujedno riba primiri od transporta. Nakon toga otvaram kesu i u intervalu od 45 min na svaka 5-10 min dolivam u kesu vodu iz akvarijuma.  Posle zadnjeg dolivanja vode cekam jos par minuta i pustam ribu. Uglavnom ti akvarijumi su karantinski do 25l vode. Riba se brzo opusti u toj maloj vodi i vec sutradan krene da jede. U tom karantinu ostavljam ribu najmanje 10 dana i pratim njeno ponasanje. Svaki dan vrsim delimicnu zamenu vode do 20%. Na ovaj nacin nikad nisam izgubio novokupljenu ribu.  Ako je riba veca od 7 cm takve ribe stavljam u nesto veci akvarijum do 50l. 
Ko razmislja o cuvanju diskusa mora imati neki pomocni akvarijum koji ce aktivirati pre nego sto kupi ribu. Taj akvarijum moze posle unosa riba u ukrasni akvarijum da se odlozi. Taman za to vreme dok su ribe u karantinu formira se voda u akvarijumu gde ce nastaviti da rastu.
Uz ovakav recept uzivanje u njihovoj lepoti je lakse i smanjuje rizik unosa bolesti. 

Нема коментара:

Постави коментар